Toscana

Fem perler i Toscana & Umbrien

Nationen Italien er ung, kun lidt over 150 år gammel. Men kulturen er ældgammel. I Toscana og Umbrien er det mere reglen end undtagelsen, at gadenettet er grundlagt på en gammel romersk byplan, at facaden på rådhuset har set ud på samme måde siden vikingetiden, og at familien, der driver ostebutikken, har lavet deres pecorino i mindst otte generationer. Det skaber en særlig stemning, og giver den rejsende et perspektiv i forhold til sin egen tid. 

Den svenske journalist og forfatter Eskil Fagerström har for nyligt udgivet guidebogen, Mitt Toscana og Umbrien, hvor han deler 200 personlige tips om det, man kan se og opleve i disse to elskede italienske regioner. For Apollo har han lavet en liste med fem steder, hvor tiden står lidt ekstra stille.  

 

Cantina de’ Ricci, Montepulciano Cantina de’ Ricci, Montepulciano

Hjemme hos den sidste greve i Pienza (Toscana)

Pienza er en lille perle af en by, tæt forbundet med adelsfamilien Piccolomini. Det mest kendte familiemedlem var Enea Silvio Piccolomini, som i 1458 blev valgt til pave under navnet Pius II. 

Med Vatikanets ressourcer i ryggen udførte Pius II en omfattende renovering af sin elskede hjemby. Hans visioner ses bedst omkring piazza’en foran katedralen, rådhuset og hans eget palads, et usædvanligt eksempel på et veltilrettelagt renæssancemiljø i lille skala. 
Faktum er, at greverne Piccolomini blev ved med at bo i deres palads helt ind i 1960'erne, hvor den sidste greve i familien gik bort. I dag er paladset et museum: Et intakt, fyrsteligt hjem, komplet med møbler, porcelæn, rustninger og store mørke oliemalerier. 

Cantina de’ Ricci, Montepulciano (Toscana) 

I velbesøgte Montepulciano findes vinproducenten Cantine de’Ricci, en af flere producenter bag den berømte røde Vino Nobile di Montepulciano. Vinen lagres desuden i mageløse omgivelser, en seværdighed i sig selv. Under kardinalpaladset fra 1500-tallet ligger nemlig de’Riccis katedrallignende urgamle kælder med kæmpe egetræsfade omhyllet af en stemning som taget direkte fra ”Rosens navn” eller ” Romeo og Julie”.

Bevagna i Umbrien Bevagna i Umbrien

Bevagna (Umbrien) 

En middelalderlig perle med en varm, hyggelig italiensk bykultur, som stor set er uopdaget af masseturismen. Her er alt, man kan ønsker sig: En elegant plads med to katedraler og et rådhus fra 1100-tallet, en hyggelig gågade for aftenpromenaden og et par gode restauranter. Under sommerens middelalderfest, Il Mercato delle Gaite, myldrer byen af liv, forestillinger og mumlen fra udendørscaféerne i gaderne. 

San Salvatore, Spoleto (Umbrien) 

Italien vrimler med gamle kirker. I Rom findes et par, som på magisk vis bygger bro mellem Romerrigets fald og middelalderen, såsom San Clemente.  San Salvatore i Spoleto (som er på Unescos verdensarvsliste) giver en lignende oplevelse af er en historisk ældgammel tid. 

Kirken menes at være grundlagt af syriske munke helt tilbage i 300-tallet. Den var bygget af sten og udsmykket med genanvendte elementer fra romerske bygninger i området. I dag står kun de rå mure tilbage, og så de smukke, velbevarede romerske søjler, kapitæler og friser i kridhvidt marmor.  Tanken er svimlende; da langobarderne indtog Spoleto i 700-tallet, før vikingetiden, var kirken allerede tre-firehundrede år gammel. San Salvatore-kirken ligger på Piazza Mario Salmi 1.

Carsulae i Umbrien Carsulae i Umbrien

Carsulae (Umbrien) 

Det var engang en travl romersk handelsby ved den gamle romerske vej Via Flaminia, grundlagt i 200-tallet f.Kr. I dag er der en velholdt arkæologisk park i frodige grønne omgivelser på stedet. Det er et perfekt sted til en picnic med børnene, som kan klatre i ruinerne, og løbe rundt på de samme slidte sten som romerske legionærer, kejsere og købmænd. Sporene af deres oksekærrer er stadig synlige i vejens heller.