Krystalklart Kroatien!

Hyggelige badesteder og pittoreske fiskerhavne. Kilometerlange strande, skjulte badevige og krystalklart hav. Skønne storbyer og stille bjerglandsbyer. Velkommen til Kroatien og Makarska-rivieraen, en af Europas mest spektakulære kyststrækninger.

Solen stråler ned gennem palmekronernes blade, og den marmordækkede havnepromenade glinser i sollyset. Langs den cafébestrøede promenade, også kendt som Riva, slentrer turisterne rundt med vaffelis i hænderne side om side med par, der går hånd i hånd. En helt almindelig sensommerdag i byen Split.

Stemningen er chik, og det er ikke uden grund, at byen beskrives som Kroatiens Saint Tropez. Midt i mylderet af smalle gyder og stræder, kirker og kælderhvælvinger ligger Narodni Trg, folkets torv.
– Torvet er som en cocktail af forskellige arkitektoniske stilarter, fortæller guiden Sanja, som viser os rundt i Split. Her kan man følge hele byens historie på ét og samme sted.
Vi fortsætter til markedet, hvor mænd og kvinder fra lokalområdet sælger friske frugter og grøntsager.
– Blandt Splits indbyggere er der tradition for at handle her om lørdagen, fortæller Sanja. Men weekenden starter altid med en kaffe på en af caféerne langs Riva. Det er her, man går hen for at se og blive set.

Split byder på gode shoppingmuligheder, moderne vinbarer, førsteklasses restauranter og gode bademuligheder. Vil du have endnu mere strandliv, kan man lave en kombination, hvor man bor en del af ferien i Split og den anden på Makarska-riveraen – eller hvad med en af de hyggelig øer Hvar eller Brac? Makarska-rivieraen er en af Europas flotteste kyststrækninger. Den starter lige syd for Split og fortsætter til Gradac i syd. Derimellem ligger det charmerende og centrale Makarska og familievenlige badesteder som Tucepi og Podgora.

Landskabet er dramatisk med de høje Biokovo-bjerge på den ene side og Adriaterhavet på den anden. Der er en oplevelse i sig selv at færdes langs kysten. Det er havet, som er Makarska-rivieraens største attraktion. Her er ganske vist ingen sandstrande, men det manglende sand betyder, at vandet her er renere end andre steder omkring Middelhavet. Derudover lokker de lyse, fine stenstrande ofte med naturlig skygge i form af flotte pinjetræer.

 

I det krystalklare vand ud for kysten venter nogle af Kroatiens fineste øer. Vi forlader byen Split med katamaranen for at udforske nogle af dem. Den nærmeste ø Brac bliver vores først stop. Vi stiger i land i Pucisca, en uanselig lille havneby med hvide kalkstenshuse og terrakottarøde tage. Der hviler en stille charme over byen. Ingen store armbevægelser – selv om det amerikanske rejsemagasin Travel & Leisure for nylig udpegede byen til en af Europas smukkeste. Vi fortsætter til toppen af øen, det 778 meter høje udsigtspunkt Vidova Gora. Her venter en strålende udsigt over øen og øhavet. Store dele af øen er dækket af oliventræer og pinjeskov. Langt nede strækker stranden Zlatni Rat, Det Gyldne Horn, sig ud som en hvid pil i det blå hav. Det er en af Europas smukkeste strande og øens største magnet. Efter et par dage med afslappende sol og badeture på Brac fortsætter vi til naboøen Hvar. Den lille havneby kan beskrives som et mini-Split med smalle gyder og stræder, chikke butikker og en havnepromenade med caféer og barer. I højsæsonen er Hvar en af Kroatiens mest populære øer og hotspot for jetset-folket. Hvar er den mest solsikre ø i den kroatiske skærgård. Her kan du nyde de skønne klippebadeture, windsurfing eller et dyp i bølgerne fra de store badetrapper. En af de helt store aftenoplevelser er solnedgangen over byen på den anden side af havnen. Næste dag ser vi byen vågne med en kop kaffe og friskpresset appelsinjuice på torvet ud til havnen. Vi ser rejsende med store rygsække, som netop er gået fra borde på morgenfærgen, skippere på vej med madkasser til de luksuriøse sejlbåde i havnen, og kvinder, der sælger tørret lavendel, øens mest kendte souvenir. Fra kirken lyder stemningsfyldt orgelmusik.

Vi går ned gennem de stille gyder og stræder og fortsætter langs vandet. Sætter os på en bro og dypper fødderne i vandet. Ved frokosttid når vi frem til Lungomare. Restauranten ligger lidt skjult i en baggyde, men den marineinspirerede udsmykning viser, at vi er kommet til rette sted. Fra loftet hænger fiskenet, kuglefisk og muslingeskaller. Ved bordet sidder ejeren omgivet af familie og venner. Han fortæller, at han netop er kommet tilbage fra en vellykket fisketur og insisterer på, at vi skal smage fangsten. Lidt senere vender han tilbage med en nygrillet sværdfisk. Den er perfekt grillet og serveres uden dikkedarer. Salt, peber og citron. Vi konstaterer, at det er alt, hvad man behøver, når fisken er så frisk som den her – og det er rejsens bedste frokost. Efter et par dages øhop lander vi i Makarska til yderligere et par dages afslapning på stranden. Fra hotelbalkonen venter en fantastisk udsigt over byen med de dramatiske høje bjerge som baggrund. I havnen ligger udflugtsbådene side om side og venter på gæster, som vil udforske Adriaterhavet med minimal anstrengelse. Vi giver os i stedet ud i gaderne oven for havnen. På torvet midt i byen ligger en smuk gammel kirke og ved siden af et lille frugt- og grøntsagsmarked. Her køber vi kulinariske souvenirer i form af lavendelhonning, lokal olivenolie og søde, store figner. Derefter fortsætter vi til stranden, smider klipklapperne og dykker ned i det krystalklare vand.