Kreta - en evig Middelhavs-favorit

Kreta har alt. Historien, kulturen og maden. Men også naturen, strandene og skønheden. Grækenlands sydligste ø skuffer de færreste. Tag med på en rejse øen rundt.

Den veltrænede vandreguide ser opfordrende på os:
– Jeg vil ikke skræmme jer, men det er varmt i dag. Vi har 17 kilometers vandring og en stejl nedstigning foran os. Vi befinder os i 1.250 meters højde, og vi skal ned til havet. Tag så meget vand med, som I kan bære.
Vi befinder os endnu en gang på favoritøen Kreta. Og som altid sætter vi et par dage af til at vandre. For Kreta er berømt i vandrekredse, og vandreture i kløfterne er særligt populære. Samaria-kløften er den længste og mest velbesøgte. Den er smuk, og trods guidens advarende ord ikke alt for svær. Fremme i byen Agia Roumeli får vi belønningen: Først i form af friskpresset appelsinjuice, efterfulgt af en pause, hvor vi smider tøjet og tager en svømmetur i det krystalklare vand.

Kreta-tip nummer et er at snøre vandrestøvlerne – en vidunderlig måde at opleve den vilde og smukke side af øen på. Imbros-kløften er et godt alternativ til Samaria. Lige så smuk, næsten lige så imponerende, men kun halvt så lang, ikke nær så velbesøgt og visse steder fascinerende smal. Man kan røre ved begge klippevægge på samme tid. Det skal siges med det samme – Kretas trumfkort er netop størrelsen. Grækenlands største ø har alt, og her er muligheder for en sjældent varieret ferie. Den ene dag afslapning på en paradisstrand, den næste en udfordrende bjergvandring. Udforskning af sydkysten er også et must på Kreta. Kombinationen af de dramatiske bjerge og den vilde kyst er uovertruffen, og i de naturskønne vige er der betydeligt færre badegæster end nordpå. Vores rejse fra nordkysten til sydkysten tager knapt to timer, inklusive et par fotostop. Stejle skrænter, dybe kløfter, høje bjerge, snoede veje – her er meget at forevige på billeder. Og for dem, der tvivler – ja, turen til Elafonissi og endnu mere til Falassarna er lidt lang ad snoede veje. Men den er besværet værd, for det er svært at komme tættere på Caribien i Europa.

En af rejsens mest mindeværdige udflugter går til øen Spinalonga. Kontrasten mellem dramatisk historie og smuk natur kunne ikke være mere tydelig. Øen var hjemsted for hundredvis af spedalske i første halvdel af 1900-tallet, og et besøg både på det gamle sygehus og kirkegården bliver en rejse tilbage i tiden. Efter nogle intense udflugtsdage lokker det traditionelle byliv. Vi når både Rethymnon og Chania – to populære byer med meget til fælles: En smuk havn, hyggelige restauranter, gedigen historie og gode shoppingmuligheder. Gå ikke glip af Chanias lædergade, Odos Skridlof, hvor man i princippet kun sælger skindvarer. Sandaler, tasker, bælter og jakker – ofte af god kvalitet til lave priser. Middagene kan med fordel indledes med en drink i havnen – se på menneskemyldret, og nyd den svalende havbrise. Men hvis man er ude efter en god restaurant i de populære turistbyer, bør man tage ind til den gamle bydel. Meze på en lokal taverna er sandsynligvis den bedste måde at afslutte dagen på på Kreta.