Generøse Bulgarien

Bad langs Burgas-kystens dejlige og børnevenlige strande, bo bekvemt lige ved stranden, spis godt, og drik lige så godt til attraktive priser. Velkommen til Bulgarien – Europas mest generøse ferieland.

Den smukke Burgas-kyst lokker mere end nogensinde. Med sit fantastiske klima, kilometerlange strande, varierende udbud og priser, som stadig får den tyndeste pengepung til at smile, har Bulgarien længe været en favorit her i Skandinavien. Måske er det netop kontrasterne, vi elsker – for Bulgarien blander og giver. I grænselandet mellem øst og vest ved man ikke altid, hvilket kort der trækkes frem: Verdensarvlistens Nessebar med sin fascinerende blanding af træhuse fra forrige århundrede og kirkeruiner fra middelalderen. Eller måske dens diametrale modsætning: Sunny Beach, hvor alle den rejsendes tænkelige bekvemmeligheder er linet op på den otte kilometer lange strand.

 

Vi starter vores rejse i Sozopol, en af de ældste og måske smukkeste byer ved Sortehavskysten. Sozopol blev grundlagt cirka 700 f. Kr. af grækerne, og mange kirker og andre bygninger fra forskellige tidsepoker er bevaret. Mellem stenhuse med hjemmelavede skodder skrider det bulgarske hverdagsliv støt og roligt fremad. Byen er et populært rejsemål for kunstnere og forfattere, og omkring 50 af husene i den ældre del klassificeres som nationalmuseum. Her kan ganske vist virke turistet, men det er aldrig kun det. I Sozopol bor man både bekvemt og flot. Sozopol er et godt rejsemål for børnefamilier, og her kan man kombinere badeture og kulturoplevelser. Så gå på opdagelse i gader og stræder i den gamle bydel, og gør som indbyggerne – nup en kop kaffe. Eller hvil benene, og nyd en iskold kamenitza (lokal øl) eller blommebrændevinen rakia i stedet. Rund dagen af med en dejlig strandtur på en af byens to strande.

Så er det tid til eventyr! Vi sætter os ind i bilen og behøver ikke at køre langt, før vi er omgivet af et gammelt landbrugslandskab med bølgende agre, solsikkemarker og rustne traktorer. Et Bulgarien langt fra Sortehavets paraplydrinks, som viser en ny side – generøst, venligt, men også med store forskelle. Fra stille klostre og skjulte bjergbyer til et pludseligt stop ved et overdådigt resort.

Vi stopper for at tale med en hyrde, som vandrer med sin fåreflok langs markerne. Det er varmt, og der er ingen barmhjertig skygge i sigte. Tilsyneladende ubekymret over varmen og med stolthed i stemmen fortæller han, at navnet er Datin, og at det her er hans liv. Vi tager et par billeder, før vi kører videre til den skjulte Irakli Beach, en lang og smuk strand med bjerge, som grænser ned til vandet.

Et Irakli, som for bare nogle år siden var en øde strand, men som nu er vækket af sin tornerosesøvn med en stilfuld strandrestaurant og solstols-udlejere. Efter en dejlig svømmetur i det klare vand er vi på vej igen. On the road. De fleste Bulgarien-rejsende ser ud til at tage direkte til stranden, blive der en uge og så rejse hjem igen, men der er masser at opleve langs kysten. Lej bil, tag lokalbussen, nyd udsigten.

Nessebar er med på Verdensarvlisten. Den gamle bydel ligger på en halvø, som nås via en bro fra fastlandet, og er en af de ældste byer i Europa med en spændende historie som korsvej for både thrakere, grækere, romere og osmannere. Om dagen fyldes gaderne af folkemusikere, kunstnere og souvenirsælgere. Om aftenen sænker roen sig i gaderne. Tag en hyggelig gåtur og nyd middagen på en af de charmerende restauranter. Apollos hoteller i Nessebar ligger dejligt tæt på stranden, og de fleste af dem er meget børnevenlige.

Vi afslutter vores rejse i Sunny Beach, eller Slanchev Bryag, som lokalsamfundet hedder på bulgarsk, og bliver mindet om kontrasterne. På kystens største badested er der altid noget at lave. Her blander høj musik og blinkende neonskilte sig med et uendeligt udvalg af natklubber, restauranter og shoppingmuligheder. Sunny Beach står sjældent eller aldrig stille. Men faktum er, at bare lidt længere ude fra byens inderste kerne er der et lavere tempo og lavere lydniveau. På den måde passer Sunny Beach også perfekt til børnefamilierne. Når du er godt på plads i Bulgarien, bør du unde dig selv en hel eller halv dag på en dejlig spa. På Hotel Imperials Spa Paradise blev vi forkælet så meget, at benene knapt kunne – læs ville – bære os derfra igen. Efter indisk antistressbehandling med mandelolie, orientalsk fodbehandling, klassisk ansigts-peeling og bulgarsk rosenterapi svævede vi ud med ny energi på bløde, lyserøde skyer. Efter en uge med højt humør, by- og naturoplevelser, shopping og masser af badeture og afslapning er tiden inde til at sige farvel. ”Dovishdane Bulgaria, shte se varna.” Farvel Bulgarien – og på gensyn!