8 gastronomiske distrikter - og endnu flere køkkener
Det traditionelle græske køkken er hovedsageligt opdelt i otte gastronomiske distrikter, hver med sine egne karakteristiske og lokale produkter: Kreta, det nordlige Grækenland, Epirus, det nordlige Ægæiske Hav, De Ioniske Øer, Kykladerne, Peloponnes og Thrakien.
Ifølge den berømte græske kok Mirsini Lampraki er det netop her, vi turister går galt. Da vores smagsløg har fået en fantastisk oplevelse første gang vi smagte moussaka i Grækenland, bestiller vi den igen og igen i håbet om at genskabe præcis den samme oplevelse.
Men moussaka smager ikke ens alle steder, da den er lavet med forskellige ingredienser alt efter hvor i Grækenland man befinder sig. De fleste steder foregår det efter traditionen; med aubergineskiver sauteret i olivenolie, toppet med hakket kød, forkogt med krydderurter, løg og tomater. I andre områder er artiskokker opskriftens stjerne. Nogle gange tilberedt med karamelliserede løg og fetaost, andre gange med lam. Og smagen af de forskellige er helt anderledes!
Derfor er kokkens vigtigste tip: Spørg altid servitricen om lokale specialiteter. Ikke græske specialiteter, men specialiteter til øen eller byen, du er i. Så vil du opleve, at en helt ny madverden åbner sig for dig.