Molyvos by night med borgen som våger over byen.

Insidertips til Lesvos

Har du nogensinde spekuleret på, hvordan det er at bo på en græsk ø? Og hvad kan de bedst lide ved deres hjemby? Vi tog en snak med Irene Provatos, der bor på Lesvos, og her er hendes personlige favoritter.

At tilbringe en dag på stranden i Agios Isidoros i Plomari rangerer højt på listen over favoritting at gøre for Irene!

Fortæl os lidt om dig selv og dit forhold til Lesvos!

Lesvos er øen, min familie kommer fra. Mine bedsteforældre på min fars side er født i byen Plomari, og jeg har utallige gode minder fra at besøge dem, da jeg voksede op. I dag er Lesvos også mit hjem!

Hvad er det du aller bedst kan lide ved Lesvos?

Lokalbefolkningens gæstfrihed er uden tvivl det, jeg bedst kan lide! Derudover er Lesvos Grækenlands tredjestørste ø, så det er næsten umuligt at få nok. Man opdager hele tiden noget nyt, og kontrasterne er store. Her kan du udforske den traditionelle græske kultur den ene dag og nyde skønne dage på stranden den næste. Det krystalklare vand og gastronomien er selvfølgelig også en bonus.

Hvad er din favorit ting at gøre på Lesvos?

Det er svært at vælge én ting. Men hvis jeg skal, bliver det nok nødt til at bruge en dag på stranden ved Agios Isidoros i Plomari. Krystalklart badevand, hvide småsten og gratis parasoller, så du kan nyde en forfriskende drink i skyggen. Helt perfekt!

Vest på øen ligger Sigris forstenede skov, som er en del af Unescos Global Geoparks Network.

Kan du fortælle os noget, de fleste ikke ved om Lesvos?

Lesvos har en forstenet skov, som siden 2004 har været medlem af UNESCO Global Geoparks Network! Skoven ligger på den vestlige side af øen og er spredt over et areal på 150 kvm, hvilket gør den til den næststørste af sin art i verden. Her finder du stående og faldne røde, gule, grønne og sorte stammer af forskellige træsorter, med kæmpe rodsystemer – og ikke mindst Europas højeste forstenede træ. Det er over 7 meter højt!

Hvad overrasker folk mest, når de kommer til Lesvos?

På Lesvos hersker ældgamle traditioner og historie, så du kommer helt tæt på den græske kultur. At øen er så lidt kommerciel betyder også, at prisniveauet er langt lavere her end andre græske øer. Derudover vil omfanget af maleriske byer, gamle slotte og ikoniske kirker nok overraske mange. Det er ikke uden grund, at øen længe har været forbundet med kunstnere og forfattere – som digteren Sappho og maleren Theophilos. Her er også flere museer, hvor du kan nyde sidstnævntes kunstsamlinger samt værker af både Picasso og Matisse.

Hvorfor ikke nyde frokosten på Embeeries café i Plomari?

Bedste tips for foodies som besøger Lesvos?

Mange kender Lesvos som Grækenlands ouzo-hovedstad, men her produceres også en af ​​landets bedste olivenolier. På Trygonas Lesvos finder du Protoulis Master Olive Oil Makers, hvor du kan følge processen, hvor olivenolie laves på traditionel vis – og selvfølgelig kan du komme med på en skøn smagsrunde.

For en uforglemmelig frokost kan jeg anbefale Embeeries café i Plomari, og hvis du bestiller "Aegean breakfast" vil du takke mig senere. For fantastisk fisk og skaldyr er der ikke meget, der kan slå Mama Katerina i Ammoudeli. Her kan du nyde både frokost og aftensmad, og det er nemt at komme dertil med taxa fra Plomari.

For en autentisk restaurantoplevelse anbefales Avlonas, som byder på en uovertruffen havudsigt i Gera-bugten. Traditionelle græske retter tilberedt med friske, lokale råvarer og toppet med upåklagelig service! Bestil gerne «kremmidodolmades», dolmades med løg og «dolmadakia», vinblade fyldt med ris. Super lækkert!

Skala Eressos er en 4 kilometer lang sandstrand.

Hvor går turen til, hvis man vil opleve noget autentisk?

Til havs! Seafari Adventures arrangerer nogle fantastiske bådture, som tager dig med til steder rundt omkring på øer, som du kun kan nå med båd. Her står både hemmelige strande og kirker på menuen, og desuden serverer kaptajnen skønne lokale vine.
 

Favoritstrande?

Lesvos byder på en række forskellige strande. Jeg har allerede nævnt Agios Isidoros i Plomari, men drømmer du om en sandstrand, bør du tage til øens vestkyst. Scale Eressos er 4 kilometer lang, så du har masser af plads at boltre dig på. Vandet er lige så klart her, men lidt køligere end andre steder på øen. Tarti Beach er også en favorit!

Hyggelige Skala Sykaminias ligger på Lesvos' nordlige kyst.

Hvordan ser den perfekte dag på Lesvos ud?

Den perfekte dag starter med morgenmad på Embeeries, efterfulgt af en gåtur gennem Sedounda-dalen. Dette er et område med rig biodiversitet, og undervejs på turen vil du opleve Lesvos' mest frodige side, maleriske broer, brostensbelagte gyder, vandmøller og flere kapeller – inden du når en massiv sø, hvor Plomari får sit vand fra.

Så er det tid til frokost på en hyggelig taverna i Plomari, og måske et lille besøg hos Dimitra's - øens bedste tøjbutik! Om eftermiddagen kører du op til Skala Sykaminias på den nordlige kyst, for en uforglemmelig kulinarisk oplevelse. På tavernaen Mirivilis Mulberry ved havnen serveres den bedste pasta med hummer eller rejer. Men ring gerne til dem en dag i forvejen og sig, at du kommer, for denne ret er uhyre populær!

Hvad skal man absolut ikke gå glip af?

Udover ouzo, olivenolie og mad generelt, er slottet på Molyvos højt på listen. Sæt gerne en hel dag af her, for byen Molyvos er en smuk oplevelse i sig selv. Udsigten er fantastisk, gaderne fotogene og atmosfæren upåklagelig! For dem der elsker naturoplevelser, kan jeg også afsløre, at Lesvos huser over 10 fantastiske vandfald – og det højeste, Man’Katsa, er næsten 20 meter langt!