Berlinmuren

Berlinmuren faldt i 1989, men sporene efter den findes i allerhøjeste grad stadig i Berlin. Er du førstegangsbesøger er det næsten et must at se resterne af muren og ligeså at besøge museet Haus am Checkppoint Charlie. Det er faktisk svært at besøge byen uden at støde på spor af muren der formede det moderne Berlin.

Monumentet over Berlinmuren

Er du interesseret i Berlinmuren og dens historie bør absolut besøge monumentet over Berlinmuren (Gedenkstätte Berliner Mauer) på Bernauer Strasse, lige nord for centrum. Monumentet er et mindesmærke for delingen af ​​Berlin og dem, der døde under forsøg på at flygte fra øst til vest. Ud over monumentet huser besøgscentret et dokumentationscenter, en udendørs udstilling langs den tidligere grænse og Kapelle under Versöhnung - Forsoning Kapel.

De forskellige udstillinger bringer liv til Muren og den tyske historie på en respektfuld og interessant måde. Der er også en 60 -meter sektion af Muren bevaret som den var, da Muren faldt i 1989, med indermur og vagttårne​​. Den del af væggen er afspærret for besøgende, men du får god udsigt over området fra tårnet i dokumentationscenteret.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie var den mest berømte af grænseovergangene mellem Øst- og Vestberlin og blev et symbol på den kolde krig. Grænsekontrollen var på Friedrichstrasse, mellem distrikterne Mitte og Kreuzberg, og den amerikanske og sovjetiske sektor i Berlin. Det kunne være udlændinge, østtyske embedsmænd og ansatte fra de allierede militære organisationer der i datiden krydsede grænsen .

I dag, er den tidligere grænseovergang en populær turistattraktion. Brosten markerer grænsen der blev passeret, og en model af vagthus og tegnet, der markerede grænseovergangen er blevet genopført. Modellen er baseret på den første udgave af vagthuset, bygget i 1961. Udstillingsvægge langs Friedrichstrasse og Zimmerstrasse fortæller om Checkpoint Charlies historie . Der er også et privat museum, Haus am Checkpoint Charlie, som blandt andre dokumenterer de flugtforsøg, der blev foretaget her.

Berlinmurens historie

Efter Anden Verdenskrig blev Berlin opdelt i fire sektorer, hver styret af en af ​​de fire allierede styrker: USA, Storbritannien, Frankrig og Sovjetunionen. Den sovjetiske sektor blev Østberlin, mens de øvrige sektorer blev Vestberlin. Grænsen mellem Øst - og Vesttyskland blev lukket i begyndelsen af ​​1950'erne  men grænsen, der eksisterede i Berlin forblev forholdsvis åben. Således at Berlin var den vigtigste rute for østtyskere der flygtede til Vesten. Berlinmuren blev bygget i 1961 for at stoppe den stadig kraftig strøm af flygtninge fra primært unge og veluddannede østtyskere.

I løbet af natten den 12. og 13. august blev grænset lukket brat - pigtråd blev rullet ud, forhindringer blev opført og gader gravet op. Familier, venner og naboer blev delt nådesløst op. Det næste skridt var at skabe en 100 meter bred ingen-mandsland for at hindre flugtforsøg - alle bygninger, der var ved siden af ​​grænsen blev revet ned og et parallelt hegn blev opført. Ingenmandslandet, ofte kaldt dødszonen, blev fyldt med sand og grus. Til sidst begyndte man at opføre betonvægge, som blev forstærket med mange slags forhindringer på den østtyske side. Den vesttyske side af muren blev dækket efterfølgende af farverige graffiti protester over væggen eksistens.

Muren havde den tilsigtede virkning - det blev meget vanskeligt for østtyskere at flygte til Vesten. Omkring 5000 mennesker lykkedes at flygte gennem årene. 574 af disse var grænsevagter. Deres opfindsomhed var stor og bestod primært af at: grave tunneler, forsøgte ballonflyvning eller kørsel biler i fuld fart gennem barriererne ved grænseovergangen. Men det blev mere og mere svært at slippe ud, da flere og flere forhindringer blev rejst.

Oplysningerne om, hvor mange mennesker der døde under flugtforsøg varierer, men er rapporteret til at være på mindst 136, og måske mere end 200. Muren var helt på østtysk område, fordi vesttyskerne ikke kunne gribe ind, hvis en flygtning blev såret i ingenmandsland. Den mest berømte sag var, da 18-årige Peter Fechter blev skudt under sin flyvning lige ved siden af ​​Checkpoint Charlie i 1962 og fik lov til at ligge og forbløde på den østtyske side af de østtyske vagter, for øjnene af de vestlige medier.

Berlinmurens fald

1989 steg antallet igen af flygtninge fra Østtyskland, hvor grænserne til Ungarn og Østrig blev lettere at passere. Demonstrationer brød ud for demokratiet rundt om i DDR, og regimet kommer under pres. Reformerne fandt sted i andre østlige lande og også i Rusland. Den 9. november valgte det kommunistiske politbureau at tillade privat besøg i Vestberlin fra den næste dag, men en særlig ansøgning ville være påkrævet. En officer måtte holde pressemødet, og da han ikke vidste, hvornår reglerne trådte i kraft, svarede han, "med det samme" på et spørgsmål om hvornår fra en journalist. Vesttysk TV gik hurtigt ud med nyheden, men glemte at rapportere om den særlige ansøgning der var nødvendig for besøget. Tusinder af mennesker gik til grænseovergangen, lige før midnat, åbnede grænsen til stor forvirring for vagterne og Murens fald var en kendsgerning. Samme nat, begyndte folk at rive stykker af muren og tage med dem som souvenirs. Vest og øst berlinerne dansede på væggen og fejrede deres nyfundne frihed sammen.

Berlinmuren blev endeligt revet ned i sommeren 1990 af det østtyske militær. Den 3. oktober samme år blev Øst- og Vesttyskland genforenet. I dag står resterne af tre korte afsnit af Muren tilbage som mindesmærker. Den gamle grænse er markeret med brosten og striber i hele byen. Opdelingen af byen forlod naturligvis også andre spor, især i arkitektur og kultur. Men i årenes løb siden Murens fald, er Berlin blevet en stadig mere forenet by, og en meget populær destination for weekendture.


Tips & Inspiration

 Læs flere rejsetips til Berlin, se vores rejser til Berlin eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Flere rejsetips til Berlin

Her finder du vores bedste Berlin-tips til din rejse. Bliv inspireret af alle de spændende ting der findes at opleve og lave i Berlin. 

Se flere rejsetips til Berlin

Rejser til Berlin

En tur til Berlin er en perfekt måde at opleve en masse på kort tid. Den korte flyvetid gør byen til den perfekte destination for en forlænget weekend. 

Læs mere og book

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspirerende rejsetips og tilbud til din næste rejse!

Tilmeld dig nyhedsbrevet her